Op zaterdag 9 en zondag 10 oktober is de installatie Framed/unframed te zien op de 2e etage van de Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91, 1011 LM Amsterdam van 12:00 tot18:00 uur als onderdeel van de Open Ateliers Nieuwmarkt 2021.

Kijk naar het allergewoonste landschap dat je dacht te kennen, de horizon boven het water van het Markermeer, om de hoek van Amsterdam. Wat zie je als dat bekende landschap als een Aziatische rolschildering wordt gepresenteerd? Wat merk je als je tegelijkertijd verhalen hoort over het verleden van die watervlakte? Hierover gaat de foto-installatie Framed/ Unframed.  Door je los te maken van het frame van kijken dat je normaal hebt, kun je als nieuw het landschap zien. Daarbij gebruikt Marcelle Verberne zowel beeld (fotografie) als tekst (gesproken fragmentenessay, vertelling en gedichten). 

In de installatie maakt de fotograaf gebruik van het verhaal van drie vissers uit Durgerdam, een voormalig vissersdorp dat nu valt onder Amsterdam-Noord. Een vader en zijn twee zonen werden in de winter van 1848 bij het ‘botkloppen’ (vis vangen onder het ijs) verrast werden door dooi en ze dreven op een grote ijsschots 14 dagen op de water van de Zuiderzee – het water dat later het Markermeer werd. 

Het verhaal liep slecht af en alleen de jongste zoon heeft het overleefd. Toch zal een Durgerdammer of een Amsterdammer meestal naar de zee kijken met verlangen. Ondanks het gevaar hebbende zee en de horizon het frame van onbekende en lokkende verten.  

De installatie bestaat uit een ruimte waarbinnen de kijker staat. In deze ruimte, de afmeting van een vogelhut, is op ooghoogte een 4,5 meter lange compilatie van de noord-horizon op het Markermeer. Deze foto is de optel van opnames die telkens op het hele uur op een Nieuwjaarsdag zijn genomen. Het geheel is te lezen als een Aziatische rolschildering: van rechts naar links, waarbij de kijker zelf de tijd ‘maakt’ door verder in het verhaal te rollen. Over de kleurtransparant worden andere horizon-opnames geprojecteerd, zodat de Nieuwjaar-opname zich vermengd met foto’s uit ander jaargetijden maar nog steeds één horizon laat zien. Binnen de ruimte zijn teksten te horen die gaan over waarneming van landschap en over de tijd, die maakt dat wat wij zien het volgende moment niet meer hetzelfde is, omdat wijzelf, of onze omgeving, veranderd zijn. 

Framed/ unframed is mede mogelijk gemaakt met steun van het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst).

De installatie Framed/ unframed was ook te zien van 2 tot en met 6 september 2020 in Durgerdam.


Praktische informatie


Naam Expositie:   Framed/unframed

Locatie:                     Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91, 1011 LM Amsterdam, tweede etage

Data:                           9 oktober (zaterdag) en 10 oktober (zondag) 2021

Openingstijden:    elke dag van 12:00 tot 18:00 uur

Toegang:                  gratis

Using Format